top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnet

Jak na francouzštinu (sama) doma

Od začátku frániny na mateřské se vás snažím motivovat k tomu, abyste se věnovaly francouzštině hned teď, klidně s miminkem v šátku, a zbytečně to neodkládaly na "až". A jak si tedy pozvat francouzštinu k sobě do obýváku?


1. Vytvoř si doma svou vlastní Paříž.

Nebo jakoukoli jinou část Francie. Jasně, že nejlepší způsob, jak se naučit cizí jazyk, je v dané zemi žít. Ale protože mimino, covid a další radovánky dospěláckého života, ne každá se teď můžeme sbalit a dalšího půl roku se budit pod Eiffelovkou. Nic ti ale nebrání obklopit se francouzštinou doma!


Návod je jednoduchý - své běžné aktivity dělej ve francouzštině.

Začínáš ráno čtením zpravodajství? Scrolluj francouzskými novinami. Při rozvážení dětí na kroužky (představme si, že jsou kroužky už otevřené) poslouchej fj podcasty na témata, která tě zajímají.

Jsi blázen do psaní to do listů a nákupních seznamů? Tvoř je ve fj.

Uspáváš děti při čtení pohádek? Vyměňte Němcovou za Fontaina.

Schováváš se na záchod, kde si v klidu projíždíš instáč? Sleduj co nejvíc Francouzek a francouzských účtů a uvidíš, že výčitky z prokrastinace zmizí.

Sama určitě přijdeš alespoň na 5 aktivit, které během svého běžného dne můžeš převést do francouzské podoby.


2. Co tě baví?

Ano, ptám se tě jako soutěžícího v AZ kvízu na tvé koníčky.

Vše, co tě baví v češtině, tě bude bavit i ve francouzštině a vlastně zapomeneš, že přelouskáváš cizí slovíčka.

Prostě se tak začteš do tématu, že i subjonctif přejdeš levou zadní. Jestli si vyhledáváš na pinterestu nápady na tvoření s dětmi, zadávej témata ve francouzštině. Jedeš zrovna na vlně seberozvoje? Čti o tom fj články a poslouchej rozhovory. Kdybych učila francouzsky svého muže, asi bych musela hlouběji proniknout do tajů ofsajdu (i to jsem si teď musela vygooglit), protože bych veškeré materiály byly o fotbale!


3. Návrat k prověrkám

Taky jsi tak říkala písemkám na základce?

Ať už jsi na ně nadávala jakkoli, testování se je nejefektivnějším způsobem učení.

Takže až při čtení (zpravodajství i IG) narazíš na nové slovíčko, zapiš si ho a přelož. A ideálně si z tohoto svého slovníčku udělej kartičky (nemusíš se nutně piplat s papírovými kartičkami, dnes už to za tebe udělá spoustu aplikací, např. quizlet, ve kterém jsem pro vás připravila už pár sad slovíček, odkaz najdeš v sekci "ZDARMA") a průběžně se ze slovíček zkoušej. Až budeš sedět na hřišti a zdálky pozorovat své dítě na prolízačce, vytáhni kartičky a jeď!


Moje bonusová rada - vytrvej! Nevzdej to po prvním týdnu, mozek si časem udělá návyk a půjde to vše snadněji, automaticky. Já když si teď třeba vezmu do ruky manželův mobil, tak do něj koukám zmateně jak pes Goro - svůj mám totiž nastavený do fj a vše vyhledávám francouzsky :)


Máš už nějaký svůj francouzský rituál?


Anet

93 zobrazení
bottom of page