top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnet

Jak začít s cizím jazykem

Často vám doporučuji, jak se francouzštinou obklopit, kde všude ji hledat, co poslouchat...

Tentokrát mám tipy pro ty z vás, které teprve s poznáváním frániny začínáte, nebo se k tomu zrovna chystáte.


Možná vás napadne vzít si učebnici pro samouky a začít přelouskávat v prvé řadě gramatiku. Dřív bych to tak možná taky udělala. Dnes už díky svému studiu, literatuře a zkušenostem vím, jakou cestu zvolit a ráda se o ni s vámi podělím:


1. BUT FIRST... VÝSLOVNOST

Ano, ze všeho nejdříve si nastudujte výslovnost - jak se které hlásky a jejich kombinace vyslovují. Natrénujte ucho a pusu, abyste cizí zvuky slyšely a uměly je zopakovat.

V kvalitních učebnicích většinou najdete vysvětlení výslovnosti. Pokud takovou příručku vlastníte, prolistujte ji celou a projděte v každé kapitole pouze tu část, která se věnuje právě výslovnosti.


Youtube je plný videí, kde lektoři názorně ukazují, jak máte při mluvení hýbat rty, jazykem, ... Sledujte tato videa a snažte se je co nejvěrněji napodobit.

Velkou výhodou je, když máte po ruce někoho, kdo vám s vysvětlením těchto pravidel pomůže, ale především vás samotné bude při vyslovování opravovat, abyste hned od začátku dostaly pod kůži (resp. do pusy ;) správné výslovnostní návyky.

Samozřejmě gramatika a slovní zásoba jsou neméně důležité, je dobré současně postupovat ve všech třech oblastech, ale výslovností doporučuji začít. Pokud si budete jisté výslovností, jednodušeji se vám budou učit slovíčka, pochopíte lépe gramatické struktury, vše tak nějak lépe poplyne.


2. ČTI NAHLAS

Jakmile budete mít zmáknuté základy výslovnosti, přijde na řadu čtení. Nemyslím teď, že si máte hned otevřít Hrabě Monte Cristo v originále. Začněte např. textem v lekci, kterou právě v učebnici studujete. Přečtěte ho nahlas - čtením potichu trénujete... čtení, ne mluvení. A jeden text přečtěte klidně několikrát po sobě. A pokud vás u toho může opět někdo zkontrolovat, o to líp.

Při čtení si zároveň pasivně všímáte gramatiky, učíte se nová slovíčka, fráze, ... Samé výhody!


3. POSLOUCHEJ

Poslech je takových završením všeho zmíněného výše. Poslouchejte co nejvíce. Hned od začátku.

Vycvičíte tak ucho slyšet cizí hlásky, vnímáte výslovnost, intonanci, ...

Poslouchej rádio, podcasty, audioknihy, cokoli, co tě bude bavit.

A nejlepší varianta? Číst a u toho současně poslouchat audio. Spousta učebnic má k dispozici také nahrávky, stejně tak internet je plný nahrávek s přepisy. Využijte toho. Tipy na zajímavé podcasty

i s přepisy jsem dala tady.


To jsou moje doporučení, od čeho se odpíchnout.

Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli něco z toho děláte nebo s tím plánujete začít.


A pokud stojíš s francouzštinou na startu a nechceš na to být sama, ráda ti pomůžu v kurzu pro začátečníky, ve kterém nezapomeneme ani na jednu z těchto zásad.


Těším se na tebe,

Anet

195 zobrazení
bottom of page