top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnet

Je to jednodušší, než si myslíte

Každý, kdo se někdy učil cizí jazyk, to zná moc dobře - největší problém je se rozmluvit. Přitom to je hlavní důvod, proč jazyky studujeme, abychom díky nim mohli komunikovat s ostatními. Vyplňovat cvičení a poslouchat podcasty je fajn, ale mluvení tím nenacvičíte. Jak tedy trénovat mluvení, když nemám prostor na individuální konverzace ani odjet do zahraničí?


Maličkost s velkým efektem

Kdybych tuto fintu znala na studiích, vypadal by můj pokrok ve francouzštině úplně jinak. Je to vážně jednoduché - popisujte vše, co kolem sebe vidíte.

Začněte klidně s holými slovy - une fenêtre, une table, un stylo, ... (v tomto případě doporučuji neurčitý člen, ať se vyhnete vázání a trénujete tak i rod daných slov). Popište svou kuchyň, koupelnu, kancelář, prostě vše. Neznámá slovíčka si postupně dohledávejte.


V rozhovorech používáme slova ze svého běžného života, proto když zvládnete popsat věci ve svém okolí, máte napůl vyhráno.

Dejte slova do vět

Jakmile budete schopna pojmenovat předměty kolem sebe, začněte tvořit věty, popište, jaké věci jsou:

To je okno. - Jaké okno? Otevřené/zavřené/velké/špinavé/bílé, ...

To je květina. -- Na mém stole je květina, kterou jsem dostala od manžela.

Nevymýšlejte žádné šílenosti, nejde o kvantovou fyziku, tvořte věty, které byste běžně řekla. Držte se obtížnosti dle vaší úrovně.



Trochu přitvrdíme

Po nějaké době (x dní, klidně i týdnů) následuje fáze, kdy už si doslova pokecáte sama se sebou - vyprávějte (si), co jste dnes dělala, jako když telefonujete se svou maminkou

a odpovídáte na její dotazy, co je nového, jaký jste měla den.

Začněte ránem, můžete popsat i co jste měla k snídani, co jste si oblékla, jak a čím jste jela do práce, jaké bylo počasí, co jste zažila zajímavého.

V tomto momentě už zkuste neznámá slovíčka překonat bez slovníku - popište danou věc nebo situaci jinými slovy. Samozřejmě slova, která jsou důležitá a použila byste je často, si dohledejte, ale jinak se pokuste chovat jako při reálném rozhovoru, kdy taky negooglíte každé druhé slovo.

V dalším kroku můžete popsat, co vás dnes/zítra/tento týden čeká, co máte v plánu.


Ďábelský stroj - diktafon

Děsí všechny mé studentky, ale je to skvělý pomocník. Až budete popisovat svůj den, nahrajte se na mobil. Proč po vás chci něco tak hrozného, jako poslouchat váš vlastní hlas? (neznám nikoho, komu by bylo příjemné se slyšet) Zaprvé poznáte, že vaše francouzština nezní tak hrozně, jak jste si myslela. A to je dobré oslavit ;) Všímejte si, kde jste správně použila vázání, jak jste šikovně začlenila nová slovíčka, která jste se naučila teprve nedávno, pochvalte se za správně vyslovená slova, ...

Zadruhé můžete sama hledat, kde jste udělala chybu (podobně jako si po sobě čtete psaný text) a příště si na to dát pozor. Třetí možností je poslat nahrávku svému lektorovi/lektorce, aby vám k ní dal/a zpětnou vazbu.



Připadáte si jak blázen?

Mluvit sama se sebou, to je ale trochu divný, ne? Nebojte, nikdo po vás nechce, ať takhle nahlas popisujete obývák, zrovna když tam sedí celá vaše rodina!

Popište koupelnu během sprchování. Vyprávějte o vašem dni, když sama venčíte psa. Zcela upřímně, vždyť si v hlavě povídáme sami se sebou od rána do večera, není to tak?

Napište do komentáře, jestli taky máte problém se rozmluvit a zda vyzkoušíte tento jednoduchý trik.





170 zobrazení
bottom of page