top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnet

Lektorky radí: 4 kroky při učení se jazyků

Máme za sebou sérii živých vysílání s inspirativními ženami - lektorkami. Každá nám pověděla o své cestě k jazykům, prozradila nám tipy, díky nimž se cizí jazyk naučila a poodhalila nám tajemství svých úspěšných lekcí. Záznam ze všech vysílání najdeš zde, praktické odkazy na aplikace od Terky tady a v tomto článku se dozvíš nejdůležitější rady, které doporučují lektorky Nelča a Ivy:


1. Motivace.

Asi jsi to už slyšela 100x, ale bez této mocné síly to opravdu nejde. Krásným příkladem je právě příběh Nelči - díky své obrovské motivaci - snu zůstat ve Francii, žít tam, najít si práci a bavit se s příteli - se naučila skvěle francouzsky. A tvoje motivace je jaká?


2. Cíl

S motivací je úzce spjatý cíl - proč se jazyk učíš? Zde použiji příklad z lekcí angličtiny Ivy - její studenti jasně ví, jak, kde a proč budou jazyk potřebovat a používat a podle toho jsou i lekce uzpůsobeny. Jinak vypadá lekce pro cestovatele, jenž stráví spoustu času na letišti, ptaním se na cestu a komunikací s místními, jinak pro pracovníka v korporátu, který potřebuje psát obchodní maily, atd. Doporučuji ti si svůj cíl napsat (snaž se být co nejvíc konkrétní), vylepit si ho na viditelné místo (třeba na lednici) a mít ho neustále na očích. Především ve chvílích, kdy se ti bude chtít všechny učebnice gramatiky vyhodit zoufalstvím z okna. Cíl tě udrží na cestě.


3. Musí tě to bavit

O tom, že tě učení jazyka musí bavit, jsem už psala tady, takže jen dodám další příklad z Ivčiných lekcí - její studentka se divila, proč ji nebaví zjednodušená četba. Důvod byl jasný - milovnice thrillerů si vybrala Deník princezny! Jakmile se začetla do svého oblíbeného žánru, nestačila se divit, jaké pokroky snadno a rychle začala v jazyce dělat.


4. Věnuj se jazyku každý den

Aspoň chviličku. Stačí pár minut - poslouchej podcast, přečti si zprávy, zopakuj si slovíčka v duolingu... Vyber si něco z toho, co tě baví, viz předešlý bod. Jak říká Nelča - okamžitě pozná na studentech, kdo se jazyku věnoval v průběhu týdne a kdo jen vyplnil před hodinou domácí úkol. A ty to poznáš na vlastní kůži téměř okamžitě, to ti zaručuji!


Bon courage! Anet



94 zobrazení
bottom of page